Nyhetsbrev september 2015

Terminsstart

Känslan av att det fattas något är högst påtaglig under veckorna innan skolan öppnar igen. Det känns så ”gött” när deltagarna sitter i aulan och ett härligt sorl av förväntan fyller lokalen. Återseendets glädje blandas med spänningen inför det nya som väntar. Glädjande är också att vi är många deltagare denna termin. På moderskolan är vi 88 deltagare totalt och vårt internat har bara ett ledigt rum. Våra tre bibelkurser BibelVäxa, BibelÄventyr och BibelOmvärld har tillsammans 61 deltagare trots att vi fick ställa in kursen BibelSocial. Det känns stabilt här mitt bland rapporterna om tomma platser på andra bibelskolor. Samtidigt oroande inför framtiden när färre personer vill gå bibelskola och flera väljer en skola utomlands. Vi är mycket glada för vår Allmänna kurs som har tredubblats sedan förra terminen. Vi är 27 deltagare och det känns extra roligt att två kommer direkt från Etableringskursen.

På Dagfolkhögskolan i Linköping är man 42 deltagare fördelade på två klasser. Nikodemusinstitutet har detta läsår 11 deltagare varav 3 läser på deltid. Några ytterligare kan vara på väg att börja. Ny kursföreståndare för Blå Kust är Robert Rosman som nyligen avslutat sina studier på ALT. Detta år är man 10 deltagare. På vår distansutbildning ALT i Göteborg har vi 10 deltagare på heltid och 1 på halvtid.

Folkbildningsrådet

Varje år gör FBR uppföljningsbesök vid 10 folkhögskolor. I år har vi blivit utvalda och i oktober kommer en delegation på besök. Avsikten är att följa upp så att vi som folkhögskola använder statsbidraget med utgångspunkt i dess villkor och enligt statens syften.

Fasaden

Expeditionsbyggnaden ska få en ny fasad, nya fönster och ett värmande skikt av isolering. Tidens tand har slitit hårt på träfasaden inte minst genom de 1 300 fordon som varje dygn passerar några meter från väggen. Sedan början av augusti är det full aktivitet. Spikarna sjunger när de bankas djupt in i väggarna och penslarna dansar nedför brädorna och lämnar en härlig gul färg efter sig. Det känns bra att kunna underhålla våra byggnader och slippa se dem förfalla.

Avslutning

Vår Etableringskurs för nyanlända har haft en trevlig avslutning efter 26 veckor av intensiva studier. God mat och tårta kryddades med att två av deltagarna berättade om sina personliga resor som flyktingar till Sverige. När jag hör deras berättelser blir jag påmind om min egen mammas dramatiska flykt under andra världskriget. Hon kom som 7-åring till Sverige från Estland i en båt som morfar i hemlighet hade tillverkat i skogen. En känsla av tacksamhet bubblar upp inom mig över att få leva i ett land där det varit fred under många år.

Fridshälsningar från Jan Nilsson,
rektor på Mariannelunds folkhögskola

Lämna ett svar

*

captcha *