BibelSocial höst

Praktisk tro med människan i fokus

BibelSocial höst, en av våra två bibelterminer med social inriktning, ger tillfälle till personlig mognad och tillväxt som kristen. Samtidigt ger den fördjupad förståelse för andra människor och deras behov. Studier i Bibeln, tron och det kristna livet kombineras med själavård och andra frågor med människan i fokus. Kursen är lämplig som förberedelse för högskoleutbildning inom det sociala området eller för andra människoinriktade yrken och för den med intresse för dessa frågor.

Bibel och tro

Bibeln och den kristna tron står i centrum för BibelSocial höst. I blocket ”Bibeln och jag” går vi igenom hur man studerar, tolkar och tillämpar Bibeln. I Nya testamentet bearbetar vi många frågor om den kristna tron genom ett djupstudium av Matteusevangeliet och 1 Johannesbrevet. I Gamla testamentet lär vi känna Psaltaren. Vi tar upp bön och förbön samt tro och tvivel ur ett själavårdande perspektiv och vi går igenom etiska livsprinciper i Bibeln. Dessutom tar vi tid för öppna frågor om tro och lärjungaskap.

Själavård

Vi går igenom några viktiga allmänna perspektiv på själavård, bland annat empati och generella principer för att möta och hjälpa människor. Vi studerar själavårdens bibliska grund, går igenom olika aspekter av själavårdsrelationen och tränar oss i att genomföra själavårdssamtal. Vi studerar Jesus som vårt föredöme i själavård och omsorg. Vi samtalar om tro och tvivel och hur man kan hjälpa människor som brottas med livet. En viktig utgångspunkt för våra studier är ”Den professionella medmänniskan”, att vara kompetent för sitt uppdrag.

Att förstå människan

Vi tar upp människosyn och människovärde och ökar vår förståelse för människor med speciella behov. I avsnittet mognad och utveckling studerar vi människan i olika faser i livet. Vi försöker förstå psykologiska försvarsmekanismer och hur de ska hanteras. Vi samtalar om att arbeta förståndigt för att vara uthållig. I blocket ”Att vara annorlunda” ökar vi vår förståelse för människor med funktionshinder. Vi använder flitigt böcker i vårt stora sociala bibliotek. Ett regelbundet kursmoment är social filmstudio, spelfilmer om aktuella sociala och mänskliga problem, t ex ”I am Sam” och ”En sång för Martin”.

Praktisk tro

Vi praktiserar vår tro varje vecka i skolans sociala volontärtjänst Öppna Händer. Vi går då ut i Mariannelund och hjälper till med sådant som människor inte kan eller orkar göra själva. Vi handlar, städar, bakar, fixar i trädgården, går promenader, är barnvakt eller sitter och pratar en stund. Läs mer om Öppna Händer.

Klassen är också indelad i närgrupper, som träffas en gång i veckan.

Resa till Oradea, RumänienNyhet

Som en del av kursen genomför vi i oktober en veckolång resa till Oradea i Rumänien. Vi flyger från Göteborg via München till Cluj i Rumänien, en resa på ungefär fyra timmar.

Under veckan i Oradea med omgivningar kommer vi bland annat att besöka ortopedkliniken Theranova, vara en eftermiddag på ett dagcenter för gatubarn samt göra praktiska insatser vid ett kristet socialt center i den romska byn Dicanesti.

En heldag tillbringar vi på barnhemmet Caminul Felix, där vi får se arbetet och träffa barn och deras ”familjer”. Caminul Felix är det barnhem Mariannelunds folkhögskola har understött i 20 år med pengar från arbetet Öppna Händer här i Mariannelund.

Vi kommer under veckan också att ha gemenskap med kursdeltagare och personal på bibelskolan Colegiul Biblic Est European, vår ”systerskola” sedan 20 år, och bo på gästhemmet Posticum nära bibelskolan. Vi är med på en ungdomssamling i församlingen Impact i Oradea. Under söndagen kommer vi att delta i gudstjänst i församlingen Tabor samt på kvällen besöka och medverka i en romsk församling i byn Rontau utanför stan.

Detta, och mycket mer, upplever vi under sex dagar. Till det tillkommer också två resdagar. Kostnaden för resan är ca 5500 kr.

Se preliminärt program för resan.

Antagning

Sökande förutsätts ha tillräcklig personlig mognad och stabilitet för att kunna tillgodogöra sig kursens innehåll.

Bilder från kursen

För fler bilder från kursen, se vårt bildgalleri.

Spara

Spara

Mer info

För mer information om kursen och skolan är du välkommen att kontakta kursföreståndarna.

Kursföreståndare

Lena Rimås
rimas@mariannelund.nu
0496 - 212 93

Jonatan Remdahl
jonatan@mariannelund.nu
076-291 93 95